2022/08 Archives

いただきます!

日本では、今年も猛暑が続いており、一部では、気温40度を超えた地域もあります。そんな夏の暑さから逃れるために、栃木県の奥日光の中禅寺湖に行って参りました。中禅寺湖は、日本国内で最も高い標高1269mに位置しており、夏でも涼しいことで知られております。夏でもとても過ごしやすい気候であることから、禅寺湖周辺は、明治中期から昭和初期にかけて、欧米各国の大使館別荘が建設され、各国の外交官が避暑に訪れるリゾート地だったそうです。
中禅寺湖は、マス釣りの聖地としても知られています。私は、今回、釣りはしませんでしたが、ランチに頂鱒(いただきます)という品種のマスのお刺身をいただきました。頂鱒は、日光の水産業者が開発し、2018年2月に商標登録されたブランドニジマスだそうです(登録第5886724号)。淡水魚のお刺身を頂いたのは初めてでしたが、とても美味しかったです。サーモンに似たピンク色で、味もサーモンに似ていますが、サーモンよりも脂っこくなくあっさりとした味でした。魚の生臭さも全くなく、食べやすかったです。日光へ訪れた際には、頂鱒のお刺身を是非お試しください。
まだしばらくは暑い夏が続きます。どうぞお体にはお気をつけください。

A scorching heat has been hitting Japan. Temperatures in some parts of Japan have reached 40 degrees this summer. I went to Lake Chuzenji this summer to get away from the heat. Lake Chuzenji is a scenic lake in Nikko National Park in the city of Nikko, Tochigi Prefecture, Japan. Located at an altitude of 1,269 meters, it is the highest natural lake in Japan. And during Japan's hot summers, the lake's high elevation (1269 meters above sea level) keeps the area cool and comfortable. Because of the comfortable climate, in the middle of the Meiji period and early Showa period, many European embassies built vacation houses around the lake to escape from the heat of summer.
Also, Lake Chuzenji is known as a mecca for trout fishing. Unfortunately, I didn’t go fishing this time, but I had trout sashimi for lunch which was very delicious. It was the first time I had freshwater fish sashimi. The trout that I ate was “Itadakimasu” which is a kind of rainbow trout developed by Nikko fisheries and registered as a trademark in February 2018 (Registration No. 5886724). The trout has a pink color, which is similar to salmon, as well as the taste. But it is less greasy and has a lighter taste than salmon. It was easy to eat because it didn’t smell fishy at all. When you have a chance visit Nikko, please try sashimi of “Itadakimasu”.
We still have some more hot summer days, so please take care of yourselves!


 

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